niedziela, 12 stycznia 2020

Naleśniki pełnoziarniste z twarogiem

Idealne naleśniki na obiad, deser czy podwieczorek.
To od Was zależy kiedy je zajadać będziecie.
Są delikatne a zarazem wyraziste, puszyste a z twarogiem i owocami smakują wyjątkowo.
Polecam gorąco.
Naleśniki z serem i owocami.


Składniki: 7 - 8 naleśników
Ciasto: 

  • 150 ml mleka ryżowego
  • 3 jaja
  • 150 g wody gazowanej Perlage
  • 15 pełnych łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka oliwy do ciasta

Nadzienie:

  • 400 g twarogu półtłustego
  • 1 - 2 łyżki miodu
  • 1 cm pasty waniliowej
  • 1/2 owocu mango
  • 1 dojrzały banan
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
  • listki mięty


Przygotowanie naleśników:

  • Do miski wbiłam jaja, wlałam mleko i wodę, roztrzepałam.
  • Dodałam oliwę i mąkę, dokładnie wymieszałam.
  • Na suchej patelni - ewentualnie posmarowanej delikatnie olejem, smażyłam naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie nadzienia:

  • Twaróg rozgniotłam widelcem ze śmietaną, miodem i pastą waniliową.
  • Mango obrałam i pokroiłam w kostkę, banana obrałam i pokroiłam w plasterki.
  • Nakładałam porcje twarogu na naleśnika, układałam kostki mango i plastry banana i składałam na pół.
  • Posypałam listkami mięty.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Królowa jest tylko jedna - róża

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.