Smakują wyśmienicie na obiad czy kolację czy na śniadanie, do Was należy wybór.
Warto zrobić do nich jakąś prostą surówkę czy sałatkę, podać z sosem czosnkowym czy paprykowym, będzie idealnie.
Kotlety z kaszy z boczkiem.
Składniki:
- 300 g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 i 1/2 tyle wody ile wynosi objętość kaszy
- 250 g cebuli - 1 duża
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 jaja
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- pieprz do smaku
- 1 łyżka jarzynki bio
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- 125 g pokrojonego w paseczki boczku wędzonego
Przygotowanie kotletów:
- Kaszę zalałam wodą i gotowałam aż zmiękła i lekko się rozkleiła ok. 15 - 20 minut, odstawiłam do wystudzenia.
- Na maśle klarowanym podsmażyłam posiekaną cebulkę na złoty kolor.
- Do kaszy dodałam cebulkę i wbiłam jaja, dodałam sól i pierz, jarzynkę oraz zieleninę, wyrobiłam jednolitą masę.
- Z masy formowałam kotlety, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Boczek wysmażyłam na suchej patelni i posypałam nim kotlety.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wiosna w Ostrowie 2019 woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.