czwartek, 16 stycznia 2020

Kokardki z sosem por - awokado z papryczkami Padrón.

Danie jest idealne w smaku, wszystko współgra tworząc niezapomniane doznania smakowe.
Sos jest kremowy - awokado, i ostry - por, znakomite połączenie.
Danie robi się szybko, jeszcze szybciej znika w brzuchach zajadających.
Papryczki  Padrón, swoją lekką goryczką dopełniają całości.
Kokardki z sosem i Padrónami.


Składniki:

  • 250 g makaronu farfalle 6 capori - czarna marchew, burak, szpinak, papryka, chili, kurkuma
  • 200 g zielnych papryczek Padrón
  • 1 średnik por w całości
  • 1 dojrzałe awokado
  • 150 ml kwaśnej śmietany 30 %
  • sól morska
  • pieprz biały
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek dymki
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania:
Sos:

  • Pora oczyściłam i drobno posiekałam, również czosnek posiekałam.
  • Posiekałam dymkę, szczypior zostawiłam do posypania a cebulkę dołożyłam do pora.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na złoty kolor, dodałam śmietanę i chwile smażyłam aż sos zgęstniał.
  • Awokado obrałam, wyjęłam pestkę i pokroiłam w kosteczkę, dodałam na patelnię.
  • Całość zmiksowałam na gładki sos, doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.

Przygotowanie dania:

  • Papryczki pokroiłam w całości po skosie, razem z nasionkami, podsmażyłam na łyżce oleju.
  • Makaron ugotowałam al'dente w osolonej wodzie, odcedziłam.
  • Na talerzu ułożyłam porcję sosu, makaronu i papryczek, posypałam szczypiorem.
  • Każdy miesza sobie na talerzu sam.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Magnolie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.