Sos jest kremowy - awokado, i ostry - por, znakomite połączenie.
Danie robi się szybko, jeszcze szybciej znika w brzuchach zajadających.
Papryczki Padrón, swoją lekką goryczką dopełniają całości.
Kokardki z sosem i Padrónami.
Składniki:
- 250 g makaronu farfalle 6 capori - czarna marchew, burak, szpinak, papryka, chili, kurkuma
- 200 g zielnych papryczek Padrón
- 1 średnik por w całości
- 1 dojrzałe awokado
- 150 ml kwaśnej śmietany 30 %
- sól morska
- pieprz biały
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek dymki
- olej do smażenia
Przygotowanie dania:
Sos:
- Pora oczyściłam i drobno posiekałam, również czosnek posiekałam.
- Posiekałam dymkę, szczypior zostawiłam do posypania a cebulkę dołożyłam do pora.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na złoty kolor, dodałam śmietanę i chwile smażyłam aż sos zgęstniał.
- Awokado obrałam, wyjęłam pestkę i pokroiłam w kosteczkę, dodałam na patelnię.
- Całość zmiksowałam na gładki sos, doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
Przygotowanie dania:
- Papryczki pokroiłam w całości po skosie, razem z nasionkami, podsmażyłam na łyżce oleju.
- Makaron ugotowałam al'dente w osolonej wodzie, odcedziłam.
- Na talerzu ułożyłam porcję sosu, makaronu i papryczek, posypałam szczypiorem.
- Każdy miesza sobie na talerzu sam.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Magnolie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.