Pieczarki są aromatyczne i nadają kluskom głębi.
Sos pieczarkowy idealnie podkreśla smak klusek.
Zapraszam do zrobienia klusek białych z pieczarkami.
Składniki:
Kluski:
- 1000 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- mąka ziemniaczana
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 1/2 pęczka koperku
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól morska
- pieprz czarny
Sos pieczarkowy:
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju
- sól morska
- pieprz czarny
- 6 dużych pieczarek
- 100 ml śmietanki 30 %
Przygotowanie farszu:
- Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju aż się zeszkliła.
- Dodałam posiekane wcześniej pieczarki - można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobniutko posiekać.
- Smażyłam aż masa odparowała sok z pieczarek.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Na koniec dodałam posiekany koperek, wymieszałam i pozostawiłam do ostudzenia.
Przygotowanie sosu:
- Cebulę pokroiłam w piórka.
- Pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plastry.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulkę, potem dodałam pieczarki i chwile smażyłam.
- Na koniec wlałam śmietankę i dusiłam jeszcze chwilę aż sos zgęstniał.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie klusek:
- Przeciśnięte i wystudzone ziemniaki ułożyłam w misce, docisnęłam do dna, podzieliłam na cztery.
- Jedną część wyjęłam a w to miejsce wsypałam mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków - wychodzi ok. szklanki.
- Zagniotłam szybko ciasto.
- Urywałam kawałek ciasta i rozpłaszczyłam go na placek, nakładałam porcję farszu i zlepiałam ciasto w podłużną kluskę.
- I tak do wykończenia ciasta i farszu.
- Uformowane kluski ponakłuwałam widelcem.
- Gotowałam kluchy w osolonej wodzie 7 minut od wypłynięcia.
- Podałam kluski z sosem pieczarkowym.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Zameczek w Łaniętach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.