Są delikatne, a zarazem wyraziste w smaku, są idealne nie tylko na obiad ale także na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.
Pożywią i nakarmią, polecam.
Placki kukurydziane z boczniakami.
Składniki:
Placki:
- 430 ml kefiru
- 2 jaja
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka sody
- olej do smażenia
- 250 g boczniaków
- sól morska
- olej z suszonych pomidorów do smażenia
- pasta ostra z papryki
Przygotowanie dania:
- Najpierw pokroiłam boczniaki wzdłuż i podsmażyłam je, nie mieszając na łyżce oleju z zalewy od suszonych pomidorów.
- Kefir wymieszałam w misce z jajami, potem dodałam mąki, przyprawy i sodę, wymieszałam dokładnie.
- Smażyłam małe placuszki na rozgrzanym oleju,
- z obu stron na złoty kolor.
- Podałam placki z boczniakami i ostrą pastą z papryki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Bratoszewicach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.