poniedziałek, 6 stycznia 2020

Fasolka z okrą i chorizo

Takie trochę danie indyjsko - hiszpańskie wyszło.
Aromatyczne chorizo, klejąca okra i fasolka w sosie pomidorowym to połączenie idealne.
Spróbujcie a nie pożałujecie.
Lubię takie nieoczywiste połączenia, aby potem stworzyły idealne danie.
Okra, fasolka, chorizo, danie idealne.


Składniki:

  • 2 puszki fasoli białej pieczonej w sosie pomidorowym - 2 x 400 g 
  • 250 g okry
  • 85 g pikantnego chorizo
  • 150 g grzybów shimej brązowych
  • 1 mała cebula czosnkowa
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 szklanki wody


Przygotowanie dania:

  • Będzie szybko i sprawnie.


  • Od grzybów odcięłam końcówki, cebulę posiekałam.
  • Chorizo pokroiłam w plasterki a okrę umyłam i pokroiłam na kawałki.
  • Chorizo wrzuciłam do garnka i podsmażałam aż wytopił się tłuszcz.
  • Dodałam teraz posiekaną  cebulę, grzyby i chwilę smażyłam.
  • Wlałam do garnka zawartość obu puszek, dolałam wodę, wrzuciłam okrę i dusiłam pod przykryciem aż okra zmiękła.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, posypałam listkami oregano.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Majowy bezlilak

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.