Ten przepis kultywowany przez nasze babcie nie stracił nic na swoich walorach smakowych.
Pulchne, miękkie, delikatne naleśniki drożdżowe z dżemem wiśniowym i morelowym to idealny deser, pyszny obiad czy śniadanie.
Naleśniki drożdżowe.
Składniki:
- 30 g drożdży świeżych
- 500 g mąki pszennej T 650
- 30 g cukru trzcinowego
- 3 jaja
- 750 ml mleka
- 30 g masła
- sól morska
- skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
- dżem morelowy
- dżem wiśniowy
- kandyzowana mieszanka egzotyczna - mój dodatek
- 100 g masła do smażenia
- 1 puszka mandarynek
- 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
Przygotowanie naleśników:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do miski wsypałam mąkę, dodałam szczyptę soli, wkruszyłam drożdże, dodałam cukier.
- Jaja wymieszałam z mlekiem i dodałam do mąki, dodałam także skórkę otartą z cytryny oraz stopione masło, dokładnie wymieszałam.
- Miskę z ciastem odstawiłam na 2 godziny.
- Na patelni rozgrzewałam po kawałeczku masła i nakładałam porcję wyrośniętego ciasta.
- Smażyłam naleśniki z obu stron.
- Naleśniki na patelni rosną jak szalone.
- Potem układałam naleśniki w tortownicy jeden na drugim smarując je dżemami na zmianę i posypując owocami kandyzowanymi.
- Jak wszystkie naleśniki spoczęły w tortownicy, nakryłam ja folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C i podgrzewałam 15 - 20 minut.
- Po wyjęciu udekorowałam borówkami i osączonymi mandarynkami z puszki.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Ksawerowie woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.