czwartek, 9 stycznia 2020

Ciasto - kanapka śmietankowa

Robi się szybko, smakuje obłędnie, dlatego warto zrobić i zajadać się do kawy, herbaty zielonej czy czystka.
Będzie idealnym uzupełnieniem śniadania jak i wspaniałym deserem.
Zapraszam na kanapkę śmietankową.


Składniki: forma 24 x 24 cm
  • wafle kwadratowe 2 szt
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru trzcinowego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szklanki wrzątku

Przygotowanie ciasta:
  • Formę wyłożyłam folą aluminiową.
  • Wafel przycięłam tak aby zmieścił się na dnie formy, drugi należy przyciąć tak samo.
  • Galaretki rozpuściłam w 2 szklankach wrzącej wody, pozostawiłam do wystygnięcia.
  • Śmietanę ubiłam na sztywna masę z cukrem pudrem, dodałam tężejącą galaretkę, wymieszałam.
  • Wstawiłam miskę z masą do lodówki na kilka minut.
  • Jak masa zaczęła tężeć wylałam ją na wafel, wyrównałam wierzch i nakryłam drugim waflem, przycisnęłam.
  • Wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Wiosenne kwiaty

5 komentarze

  1. Czy można dodać inną galaretkę?
    NIE lubię cytrynowej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam z innymi i tak nie napuszają pianki, ale próbuj, jak NIE lubisz cytrynowej.

      Usuń
  2. a może być normalny cukier puder

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda. Wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam. Warto kupić dość grube wafle bo inne się wyginają, albo położyć po dwa cieńsze.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.