wtorek, 7 stycznia 2020

Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem

Dziś przedstawiam mało pracochłonny chlebek, potrzeba tylko nocy aby urósł.
Jak macie silny zakwas to wystarczą 3 - 4 godziny aby chleb wyrósł i wtedy można go zrobić rano.
Jeśli zakwas jest jeszcze słaby ciasto zarabiamy wieczorem a rano pieczemy.
Chleb na zakwasie ze słonecznikiem.


Składniki: keksówka 26 x 12 góra

  • 170 g zakwasu żytniego
  • 500 g mąki żytniej T 720
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 400 g letniej wody
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika + do posypania


Przygotowanie chleba:

  • Do miski włożyłam zakwas, wlałam wodę, wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę, sól i słonecznik, wymieszałam do połączenia składników.
  • Foremkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto.
  • Wyrównałam wierzch, posypałam pestkami słonecznika i pozostawiłam do wyrastania na 3 - 4 godziny.
  • Tak jak pisałam wcześniej, można zostawić chleb na noc na blacie do wyrastania przy słabszym zakwasie.
  • Chleb powinien wyrosnąć do wysokości foremki.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 190 C i piekłam kolejne 30 minut.
  • Po tym czasie wyjęłam chleb z foremki - ostrożnie bo gorący i piekłam jeszcze 10 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa zajezdnia tramwajowa w Brusie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.