Jak macie silny zakwas to wystarczą 3 - 4 godziny aby chleb wyrósł i wtedy można go zrobić rano.
Jeśli zakwas jest jeszcze słaby ciasto zarabiamy wieczorem a rano pieczemy.
Chleb na zakwasie ze słonecznikiem.
Składniki: keksówka 26 x 12 góra
- 170 g zakwasu żytniego
- 500 g mąki żytniej T 720
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 400 g letniej wody
- 1/2 szklanki pestek słonecznika + do posypania
Przygotowanie chleba:
- Do miski włożyłam zakwas, wlałam wodę, wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę, sól i słonecznik, wymieszałam do połączenia składników.
- Foremkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto.
- Wyrównałam wierzch, posypałam pestkami słonecznika i pozostawiłam do wyrastania na 3 - 4 godziny.
- Tak jak pisałam wcześniej, można zostawić chleb na noc na blacie do wyrastania przy słabszym zakwasie.
- Chleb powinien wyrosnąć do wysokości foremki.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 190 C i piekłam kolejne 30 minut.
- Po tym czasie wyjęłam chleb z foremki - ostrożnie bo gorący i piekłam jeszcze 10 minut.
- Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa zajezdnia tramwajowa w Brusie woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.