poniedziałek, 13 stycznia 2020

Bułki hamburgerowe razowe z estragonem i sezamem na zakwasie

Nowy Rok nastał, czas podjąć wyzwanie w styczniowej Piekarni Amber.
Nowy Rok nie rozpieszcza nas śniegiem, przynajmniej u nas w środku kraju, tak się zrobiło nijak za oknem.
Znowu wspólne wypiekanie przyszło z pomocą, wypiekaliśmy pyszne buły razowe do hamburgerów.
Samo wypiekanie sprawiło mi niekłamaną przyjemność i styczeń zrobił się bardziej przyjazny.
Ania tym razem wybrała przepis z bloga my daily sourdough bread na bułki do hamburgerów.
Bułki mnie bardzo zauroczyły, mają przepiękny smak, są aromatyczne, estragon zrobił swoje.
Rosły pięknie, ciasto bardzo plastyczne a jak formowałam już same bułki to ciasto rosło mi w rękach i wydawało po uderzeniu głuchy dźwięk.
Potem zrobiłam jeszcze burgery drobiowe i mega buła nadziana pysznościami wylądowała w naszych dłoniach.
Z podanej ilości można zrobić 6 małych bułek np. jak macie dzieci, 5 średnich lub 4 duże tak jak u mnie.
Zaczynamy?
Razowe bułki hamburgerowe.


Składniki: 4 duże bułki
Zaczyn:
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie pszenna graham T 1850
  • 150 g wody
  • 1 czubata łyżka zakwasu żytniego
Ciasto na bułki:
  • 300 g zaczynu na zakwasie jw.
  • 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej - u mnie pszenna graham T 1850
  • 125 g białej mąki pszennej - u mnie pszenna T 650
  • 150 g wody lub mleka - ja dałam wodę
  • 8 g drobnej soli morskiej
  • 1 łyżka posiekanego estragonu - dałam suszony
  • sezam do posypania - miałam biały

Przygotowanie zaczynu:
  • Wieczorem, dzień przed pieczeniem do miski wlałam wodę, dodałam zakwas, wymieszałam.
  • Dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam, nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam na blacie do rana ok. 12 - 14 godzin.
Przygotowanie bułek:

  • Do misy robota wlałam wodę, dodałam zaczyn, wymieszałam i dodałam obie mąki, dokładnie wymieszałam.
  • Ciasto ma być plastyczne, nie za gęste, delikatne, jeśli jest inaczej to albo należy dodać wody albo mąki.
  • Nakryłam miskę ściereczką i odstawiłam na godzinę.
  • Po tym czasie wsypałam sól, dokładnie wmieszałam w ciasto, dodałam estragon i ponownie wymieszałam - ciasto musi wchłonąć estragon.
  • Ponownie pozostawiłam ciasto w misce do wyrastania na 2 godziny, przykryte ściereczką.
  • Po tym czasie wyjęłam ciasto na blat podsypany mąką, złożyłam ciasto na trzy, zrobiłam kulę i pozostawiłam ciasto na 10 minut.
  • Potem podzieliłam ciasto na 4 części a z każdej uformowałam bułkę.
  • Każdą bułkę oddzielnie ułożyłam na kawałku papieru do pieczenia posypanego mąką.


  • Bułki lekko spłaszczyłam i pozostawiłam pod przykryciem do wyrastania na 1,5 - 2 godzin.
  • Podczas gdy bułki rosły rozgrzałam kamień do pieczenia do 250 C.
  • Aby sprawdzić czy bułki wyrosły należy nacisnąć bułkę palcem, zrobić wgłębienie, jeśli wraca szybko, to jeszcze nie czas.
  • Jeśli wgłębienie podnosi się powoli to znaczy że bułki są gotowe do pieczenia.
  • Posmarowałam je wtedy wodą, posypałam sezamem.
  • Gotowe bułki zsunęłam na kamień do pieczenia a na dno piekarnika wrzuciłam ok. 10 kostek lodu aby wytworzyła się para podczas pieczenia, temperaturę zmniejszyłam do 235 C.
  • Piekłam bułki 25 - 30 minut a upieczone studziłam na kratce.
  • Potem zrobiłam pyszny obiad.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Wiosna nad Grabią w Zielęcicach woj. łódzkie

12 komentarze

  1. Pięknie upieczone!
    I te burgery. Co za uczta!
    Świetnie, że zaczęłaś z nami ten nowy rok.

    OdpowiedzUsuń
  2. O i tu te piękne i pyszne bułki
    Miło było piec w miłym towarzystwie

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne! W środku wyglądają jak moje ulubione grahamki. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie się upiekły Twoje bułeczki a tak smakowicie wyglądające hamburgery godne są rozpoczęcia piekarskiego roku. Życzę samy udanych wypieków i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudne buły Ci się upiekły. Moje były bardziej zbite, ale fakt smaczne:-) Dorotko, do kolejnego pieczenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudnie Ci się upiekły, dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.