poniedziałek, 20 stycznia 2020

Bananowe placki z nerkowców

Te placuszki to pomysł na pyszne śniadanie.
Są delikatne, bardzo puszyste i mega smakowite.
Najlepsze na diecie bezglutenowej, nerkowce zwane błędnie orzechami idealnie tutaj się sprawdzają.
Spróbujcie a nie pożałujecie.
Śniadaniowe placki bezglutenowe.


Składniki:

  • 180 g nerkowców
  • 160 g jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki oleju


Przygotowanie placków:

  • Nerkowce wsypałam do młynka do mielenia kawy i zmieliłam na mąkę.
  • Można je wcześniej uprażyć na suchej patelni i wystudzić przed zmieleniem.
  • Banany zmiksowałam z jogurtem, olejem i jajami.
  • Do masy dodałam zmielone nerkowce, wymieszałam.
  • Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam nieduże porcje masy, lekko spłaszczając.
  • Smażyłam z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
  • Podałam z wiśniami.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Świątynia Wang w Karpaczu woj. dolnośląskie

2 komentarze

  1. Cudowne naleśniki! Ja uwielbiam właśnie nerkowce w postaci mąki- super też jako dodatek do ciast ucieranych, nadają pyszną nutę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, nerkowce to świetny surowiec do wielu dań. Same smakują obłędnie. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.