Polecam na świąteczny obiad, biesiadnicy będą zachwyceni.
Macie swoje ulubione mięsa na świąteczny stół? podrzucie pomysły.
Idealny schab.
Składniki:
- 1500 - 2000 g schabu wieprzowego
- 5 - 6 ząbków czosnku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- zioła - u mnie suszony: tymianek, majeranek i rozmaryn po łyżeczce
- 2 - 3 łyżki oleju
Przygotowanie schabu:
- Czosnek obrałam i rozgniotłam razem z solą.
- Dodałam do pasty posiekane zioła, świeżo mielony czarny pieprz oraz olej.
- Tą mieszanką natarłam mięso, ułożyłam je w naczyniu do pieczenia.
- Piekłam mięso w piekarniku nagrzanym do 230 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
- Potem temperaturę zmniejszyłam do 150 C i piekłam kolejne 40 minut.
- Po tym czasie mięso wyjęłam z piekarnika, owinęłam folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut.
- Po tym czasie soczyste mięso gotowe do konsumpcji.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Tarnobrzegu - Dzikowie woj. podkarpackie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.