Racuszki są bardzo delikatne i bardzo smakowite, spróbujcie koniecznie.
Ryżowe racuchy.
Składniki:
- 120 g mąki pszennej T 650
- 2 jaja
- 120 g ryżu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie racuszków:
- Ryż ugotowałam w osolonej wodzie na sypko.
- Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszałam ze śmietaną aby nie było grudek.
- Jaja ubiłam na puszysta masę, dodałam do śmietany, dodałam także ryż.
- Całość dokładnie wymieszałam, powstanie masa którą można nabierać łyżką, jest klejąca i zwarta.
- Rozgrzałam olej do głębokiego smażenia, zanurzałam łyżkę w oleju a potem nabierałam porcję masy ryżowej i zsuwałam do oleju.
- Smażyłam aż racuszki stały się złote z obu stron.
- Osączałam na ręczniku papierowym, posypałam cukrem pudrem i podałam gorące.
Smacznego.
Przepis z książki "Potrawy z różnych stron świata" Macieja E. Halbańskiego.
"Podróże małe i duże"
Jesienny park w Turku woj. wielkopolskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.