Przepis pochodzi w książki "Potrawy z różnych stron świata" z roku 1985.
Jest to propozycja kuchni Czarnej Afryki: Dahomej, Republika Malgalska, Senegal, Wybrzeże Kości Słoniowej.
Tak usmażone banany są kremowe i pyszne, polecam.
Składniki:
- 6 bananów
- 125 g mąki pszennej T 650
- 125 g mąki ryżowej
- 2 jaja
- 200 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- ulubiona konfitura do podania
Przygotowanie racuchów:
- Mąki wymieszałam ze sobą, dodałam jaja, cynamon, i sól, dokładnie wymieszałam.
- Teraz dolewałam mleko ciągle mieszając, masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Banany obrałam, przekroiłam wzdłuż na połówki a potem jeszcze na połówki.
- Każdy kawałek banana maczałam w cieście i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam na ręczniku papierowym i podałam z konfiturą z wiśni.
Smacznego.
Przepis z książki "Potrawy z różnych stron świata"
"Podróże małe i duże"
Dworek w Turku woj. wielkopolskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.