Łatwe w wykonaniu, lekkie i smakowite, polecam.
Na karnawałowe imprezy też się świetnie nada.
Indyk z patelni.
Składniki:
- 300 g mięsa z indyka - miałam filet z piersi
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 cytryny
- 1 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki orzechów arachidowych
- 1 łyżka pestek dyni
- natka pietruszki do posypania
- 2 łyżki oleju
- sól morska
Przygotowanie potrawki:
- Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w dużą kostkę.
- Czosnek i imbir obrałam i drobno posiekałam.
- Mięso wymieszałam z sokiem z cytryny i sosem sojowym, odstawiłam na godzinę aby się zamarynowało.
- Marchewkę pokroiłam w plasterki a selera na kawałeczki.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim mięso, potem dodałam marchew i selera, smażyłam 5 minut.
- Mięso na patelni z warzywami podlałam reszta marynaty i dodałam 1/3 szklanki wrzątku, dusiłam 15 minut.
- Na koniec dodałam pestki dyni i orzeszki arachidowe, smażyłam jeszcze 3 minuty.
- Na talerzu posypałam posiekana natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa wieża zegarowa w Chlewiskach woj. mazowieckie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.