Sernik jest prosty w wykonaniu, bardzo aromatyczny, idealny na deser po świątecznym obiedzie.
Polecam serdecznie.
Pomarańczowy sernik.
Składniki:tortownica 22 cm
- 750 g zmielonego twarogu
- 5 żółtek
- 30 g żelatyny
- 200 g cukru pudru trzcinowego
- 100 g rodzynków
- 200 ml soku pomarańczowego
- 50 g smażonej skórki pomarańczowej
- 50 g czekolady deserowej
Przygotowanie sernika:
- Twaróg zmieliłam.
- Żółtka utarłam z cukrem pudrem na białą masę.
- Utarte żółtka wymieszałam z serem.
- Dodałam skórkę pomarańczową i rodzynki, wymieszałam.
- Żelatynę namoczyłam w soku pomarańczowym, potem lekko podgrzałam aż się rozpuściła.
- Najpierw dodałam do rozpuszczonej żelatyny łyżkę masy serowej, wymieszałam, potem drugą, a jak masa się zagęściła wlałam do sera ciągle mieszając.
- Przelałam masę do tortownicy, na wierzchu posypałam posiekana czekoladą i wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy młyn w Kołacinie woj. łódzkie |
6 komentarze
Sernik wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję i polecam. Pozdrawiam.
UsuńWygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńI smakuje obłędnie, polecam gorąco.
UsuńZrobiłam go w sobotę i nie zostało ani okruszka! Pyszny! Na pewno go powtórzę!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakował. Zdążyłaś zrobić zdjęcie? ciekawa jestem jak Ci się upiekł?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.