Zachęcam do lepienia pierożków.
Pierogi z białą fasolą.
Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
- szczypta soli
- 2 żółtka
- ok. 2/3 szklanki gorącej wody
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
- 1 szalotka
- 100 g wędzonej szynki
- 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie pierogów:
- Najpierw zrobiłam ciasto.
- Do misy robota wsypałam mąkę i sól, wymieszałam.
- Dodałam żółtka, potem wlewałam gorącą wodę tyle aby powstało elastyczne i miękkie ciasto.
- Ciasto przykryłam miską na blacie i pozostawiłam aby odpoczęło na 30 minut.
- Potem ciasto rozwałkowałam cienko, wykrawałam krążki, na każdy nakładałam po 2 - 3 fasolki i zlepiałam dobrze brzegi.
- Gotowałam pierogi w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 2 minuty.
- Szalotkę posiekałam, pokroiłam w paseczki szynkę.
- Podsmażyłam cebulkę i szynkę na maśle.
- Pierogi na talerzu polałam cebulką z szynką.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Sandomierzu |
4 komentarze
Uwielbiam wszelkiego rodzaje do pierożków ale z fasolką nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować.
Serdecznie pozdrawiam:)
Spróbuj, spróbuj a na pewno Wam zasmakują, do barszczyku są idealne.
Usuńjakie zioła aromatyczne (świeże lub suszone) by pasowały do tego połączenia fasolki i wędzonej szynki? czy nada się np. oregano albo cząber?
OdpowiedzUsuńJa tutaj użyłam majeranku świeżego, cząber jest trochę anyżowy więc lepiej nie, natomiast oregano jak najbardziej.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.