Ponieważ uwielbiamy krewetki a mięso kurczaka jemy czasami, dlatego postanowiłam wypróbować przepis znaleziony w jakiejś starej gazecie.
To był dobry pomysł bo pulpeciki smakują wybornie, polecam każdemu.
Pulpeciki z kurczaka i krewetek.
Składniki: 4 porcje
- 200 g filetów z piersi kurczaka
- 200 g dużych oczyszczonych krewetek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta cukru
- sól morska
- 1 szklanka majonezu - u mnie wegański
- 2 łyżki keczupu
- 2 strąki posiekanej papryki czerwonej
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- pieprz cayenne do ulubionej ostrości smaku
Przygotowanie pulpecików:
- Piersi z kurczaka i krewetki umyłam, obrałam i zmieliłam.
- Dodałam mąkę ziemniaczaną, jajo, starty na tarce czosnek, natkę pietruszki i doprawiłam cukrem i solą do smaku.
- Z masy uformowałam małe ok. 3 cm średnicy kulki.
- Pulpeciki gotowałam na parze ok. 10 minut.
- Papryki obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Majonez wymieszałam z keczupem, dodałam paprykę, pieprz, sól i pieprz cayenne do smaku.
- Ja dodałam sporo bo lubimy ostre smaki, Wy jak lubicie.
- Pulpeciki podałam z sosem.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Ognik |
1 komentarze
Dziękuję i polecam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.