Zachęcam do spróbowania tych wspaniałych pierożków bo są pyszne, rozpływają się same w ustach.
Robi się je szybko i szybko znikają z talerzy.
Ravioli z ricottą.
Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 szklanka gorącej wody
Farsz:
- 2 ząbki czosnku
- 250 g szpinaku
- 250 g sera ricotta
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Dodatkowo:
- skórka otarta z cytryny
- 2 - 3 łyżki uprażonych pestek słonecznika
- masło klarowane
- kilka liści szałwii muszkatołowej
Przygotowanie farszu:
- Szpinak umyłam,osuszyłam, posiekałam.
- Posiekałam czosnek.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam na nią szpinak i smażyłam aż puścił sok.
- Jak sok odparował wrzuciłam posiekany czosnek, smażyłam chwilę, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodałam ricottę, wymieszałam i pozostawiłam do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę wsypałam do misy robota, dodałam żółtko, oliwę i gorąca wodę.
- Zarobiłam elastyczne i miękkie ciasto.
Przygotowanie pierogów:
- Ciasto podzieliłam na dwie części.
- Jedną część rozwałkowałam cienko, nałożyłam w odstępach farsz i nakryłam drugim płatem, lekko dociskając wkoło farszu.
- Wykrawałam foremką pierożki, można pokroić w kwadraty.
- Gotowałam pierogi w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 1 minutę.
- Masło rozgrzałam na patelni i podsmażyłam przez 30 sekund umyte, osuszone i pokrojone listki szałwii.
- Podprażyłam na suchej patelni pestki słonecznika, starłam skórkę z wyszorowanej cytryny.
- Polałam pierogi na talerzu masłem szałwiowym, posypałam startą skórką i podprażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Dworek Dembińskich w Przysusze woj. mazowieckie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.