Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami.
Zazwyczaj podawane na ciepło, ale na zimno też jest smakowita.
Moje wcześniejsze focaccie znajdziecie pod linkiem.
Dziś z pomidorami suszonymi i rozmarynem, zapraszam.
Focaccia z pomidorami.
Składniki:
- 260 g mąki pszennej T "00"
- 130 ml wody
- 10 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- 1 łyżka oleju z pomidorów
- 1 łyżeczka igiełek rozmarynu
- 18 - 20 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
Przygotowanie focacci:
- Drożdże rozpuściłam w wodzie.
- Do misy robota wsypałam mąkę i sól, wymieszałam.
- Potem dodałam wodę z drożdżami i mieszałam do połączenia składników.
- Odstawiłam ciasto na 5 minut a potem wyrabiałam przy pomocy mieszadła hakowego 8 minut.
- Można oczywiście wyrabiać ręcznie.
- Z ciasta uformowałam kulę, włożyłam do natłuszczonej oliwą miski,
- przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na około 60 minut.
- Potem wyjęłam ciasto na blat, zagniotłam jeszcze raz.
- Na blaszce z wyposażenia piekarnika ułożyłam papier do pieczenia i rozciągnęłam na nim ciasto.
- Palcami porobiłam wgłębienia, powciskałam w nie pomidory, posmarowałam oliwą i posypałam igiełkami rozmarynu.
- Piekłam focaccię w piekarniku nagrzanym do 210 C z termoobiegiem przez 20 minut.
- Po upieczeniu jeszcze gorącą polałam olejem z zalewy pomidorów.
- Zajadamy od razu ale jak ostygnie też jest super.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Drzewica woj. łódzkie rzeka Drzewiczka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.