Najwięcej był wykorzystywany latem, bo nie ogrzewał powietrza w upały, było wokół niego jedynie ciepło.
O kombiwarze napisze oddzielny post a dziś z jego wykorzystaniem słynny amerykański fish & chips w moim wydaniu.
Zapraszam na przepyszny obiad.
Można go oczywiście zrobić w piekarniku, też będzie super.
Ryba z pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
Pieczone ziemniaki:
- 500 g obranych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- sól różowa himalajska
- pieprz cytrynowy
- papryka słodka w proszku
Ryba:
- 400 g filetu z pstrąga tęczowego
- sól morska
- pieprz cytrynowy
- 1 łyżka oliwy
Dodatek:
- 250 g groszku cukrowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypta soli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- cytryna do podania
Przygotowanie groszku:
- Umyłam groszek, osuszyłam i podsmażyłam na oliwie 3 minuty.
- Potem lekko posoliłam i zalałam octem balsamicznym.
- Smażyłam chwilę aż zgęstniał.
Przygotowanie ziemniaków:
- Obrałam ziemniaczki i pokroiłam na cząstki.
- Do formy do zapiekania wlałam oliwę i dodałam przyprawy, wymieszałam.
- Dodałam teraz ziemniaki i ponownie wymieszałam, obtaczając ziemniaki w przyprawionej oliwie.
- Ustawiłam formę z ziemniakami na najniższym poziomie w kombiwarze i piekłam w 250 C przez 30 minut.
Przygotowanie ryby.
- Umyłam i osuszyłam filet, natarłam go oliwą, posypałam solą i pieprzem.
- Ułożyłam rybę na folii aluminiowej i jak ziemniakom czas się skończył, zmniejszyłam temperaturę do 200 C, włożyłam rybę na górny ruszt i piekłam i ziemniaki i rybę przez 10 minut.
- Ziemniaki podałam na talerzu z rybą i groszkiem cukrowym, cząstkami cytryny.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew wojskowa w Ciechocinku |
2 komentarze
Dziś zrobiłam. Co prawda bez groszku, ale wyszło REWELACYJNIE !!! Przepyszne!!! Dziękuję za przepis :) Urszula
OdpowiedzUsuńDziękuję Urszulo, cieszę się że smakowało.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.