Polecam zajrzyjcie tam do nich a znajdziecie mnóstwo fajnych chlebów i bułek do wypieków.
Chleb ma sprężysty miękisz, chrupiącą skórkę i nie jest pracochłonny, polecam.
Chleb żytni.
Składniki: keksówka 26 x 12 góra
Zaczyn:
- 30 g zakwasu żytniego 100% hydracji z lodówki
- 3 g soli
- 150 g mąki żytniej jasnej typ 720
- 150 g ciepłej wody
- cały zaczyn
- 300 g mąki żytniej jasnej typ 720
- 185 g ciepłej wody
- 3 g świeżych drożdży
- 6 g soli
Przygotowanie zaczynu:
- Do miski wsypałam mąkę, sól, zakwas prosto z lodówki i wlałam wodę, wymieszałam i pozostawiłam w misce pod przykryciem z folii spożywczej w temp. 30 - 33 c na 8 godzin a potem w temperaturze pokojowej 12 godzin.
- Ja nastawiłam zaczyn o 11 przed południem, wstawiłam go do piekarnika z zapaloną żarówką a o 20 wieczorem wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam na blacie kuchennym do rana do 8.
Przygotowanie chleba:
- Rano połączyłam zaczyn z wodą, solą, wkruszyłam drożdże i wsypałam mąkę, wymieszałam do połączenia składników.
- Nakryłam miskę folią spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na 45 minut.
- Foremkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką i przełożyłam do niej ciasto, posypałam wierch mąką żytnią, ponownie nakryłam folią i pozostawiłam do ponownego wyrośnięcia na około 90 minut w temp. 28 - 30 C.
- Ciasto wyrośnie do wysokości foremki.
- Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 250 C przez 10 minut i kolejne 40 - 45 minut w temperaturze 180 C.
- Upieczony chleb wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.