Taki chleb zrobiony w błyskawicznym tempie jest do takich kanapek idealny.
Zachęcam do wypróbowania przepisu a potem piszcie jak smakował.
Tostowy chleb orkiszowy.
Składniki: keksówka 26 x 12
- 350 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 100 g mąki pszennej graham grubo zmielonej T 1850
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajo
- 80 g roztopionego masła
- 250 g mleka w temp. 30 C
- 14 g suchych drożdży instant
Przygotowanie chleba:
- Masło rozpuściłam w garnku, dodałam mleko i podgrzewałam aż mikstura będzie miała ok. 30 C.
- Jeśli nie macie termometru to tyle aby palec włożony w mleko odczuwał ciepło, nie gorąco.
- Przelałam mleko z masłem do misy robota, dodałam drożdże i wymieszałam tak aby na powierzchni utworzyła się pianka.
- Odstawiłam na 5 minut.
- Potem dodałam sól i jajo, wymieszałam i powoli wsypywałam mąkę aż ciasto stało się elastyczne i gładkie.
- Wyrabiałam na 2 biegu robota.
- Można to oczywiście zrobić ręcznie, nie ma problemu, pamiętajcie aby wygniatać ciasto dopóty, dopóki ciasto nie będzie elastyczne.
- Utworzyłam z ciasto podłużny bochen, włożyłam go do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki.
- Foremkę nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na 20 - 30 minut.
- Chleb urośnie do wysokości foremki.
- Potem nacięłam chleb żyletką i spryskałam wodą.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 20 - 25 minut.
- Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Kościół św. Józefa w Łodzi |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.