Dynia to nasze dobro narodowe, powinniśmy ją sprzedawać i jeść na masową skalę.
Nie wszyscy lubią dynię a szkoda.
Dodatek szpinaku podkręca tylko smak zupy, polecam.
Zupa dyniowa z dodatkiem szpinaku.
Składniki:
- 600 g obranego miąższu z dyni
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 4 pomidory
- 4 łyżki oleju
- gałązka tymianku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 200 g świeżego szpinaku
Przygotowanie zupy:
- Dynię i marchewkę obrałam i pokroiłam w kostkę.
- 2 pomidory pokroiłam w kostkę, 2 odłożyłam na koniec.
- Posiekałam cebulę i czosnek.
- W garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju i zeszkliłam na nim cebulę i czosnek.
- Dodałam dynię, dusiłam 6 minut.
- Dodałam marchewkę, pokrojone pomidory, tymianek i wlałam bulion.
- Gotowałam zupę 15 minut.
- Wyjęłam gałązkę tymianku a zupę zmiksowałam.
- Dodałam śmietanę, wymieszałam, dodałam przyprawy i sól, ponownie wymieszałam.
- Liście szpinaku umyłam i osuszyłam, pokroiłam w paski.
- Pozostawione pomidory również pokroiłam w kostkę.
- Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam szpinak i pomidory.
- Zupę wlałam na talerz a na środku ułożyłam podsmażony szpinak z pomidorami.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Dworek Stefana Żeromskiego w Ciekotach |
2 komentarze
Uwielbiam takie zupy. Praktycznie wszystkie składniki mi odpowiadają. Dynia plus szpinak i pomidory, no wiem, że to coś dla mnie. :)))
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Ci życzę. <3
Ciesze się że podpasowałam Twoim gustom, miłego OdnowionaJa.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.