Zakupiłam żółte pomidory w puszce, są na półkach sklepowych wielu sklepów.
Potem tylko dobrałam dodatki w postaci czarnych oliwek i roszponki a danie wygląda i smakuje obłędnie, spróbujcie koniecznie.
Szakszuka z żółtymi pomidorami.
Składniki:
- 1 puszka żółtych pomidorów - 400 g
- 1 puszka czerwonej fasoli - 425 g - miałam Bonduelle
- 10 - 15 czarnych oliwek
- garść listków roszponki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól różowa himalajska
- pierz cytrynowy
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 4 jaja
- 1 cm pasty harissa
- olej do smażenia
Przygotowanie szakszuki:
- Cebulę i czosnek drobno pokroiłam i podsmażyłam na oleju.
- Potem wlałam pomidory i czekałam aż sos zgęstnieje.
- Doprawiłam solą i pieprzem do smaku, dodałam osączoną fasolkę, przyprawę do gyrosa, oliwki i gotowałam 2 minuty.
- Wcisnęłam pastę harissa, wymieszałam.
- Teraz danie na patelni wyrównałam i zrobiłam 4 dołki w które wbiłam jaja.
- Gotowałam jeszcze kilka minut aż białka jaj się ścięły a żółtka były płynne.
- Powciskałam w szakszukę wcześniej umyte i osączone listki roszponki, danie gotowe.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Stokrotki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.