Smakuje idealnie do kawy czy herbaty lub szklanki czystka, polecam serdecznie.
Jako drugie śniadanie też będzie znakomite.
Jest wilgotne i znika szybko.
Babka z twarogiem i karobem.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm
- 100 g masła
- 100 g ksylitolu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jaja
- 250 g twarogu półtłustego
- 250 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżki karobu
- 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie babki:
- Zmiksowałam twaróg w malakserze, można zmielić lub dać z wiaderka.
- Najpierw zmiksowałam miękkie masło z ksylitolem na gładką, puszysta masę.
- Potem dodawałam po jednym jaju, ciągle miksując.
- Dodałam do masy po łyżce zmiksowany twaróg, wymieszałam dokładnie.
- Na koniec dosypywałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, dokładnie zmiksowałam.
- Wsypałam skórkę pomarańczową, wymieszałam.
- Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Na dno wlałam 1/3 ciasta, posypałam obficie karobem - można też użyć kakao.
- Potem na warstwę karobu znowu 1/3 ciasta, znowu karob i reszta ciasta.
- Piekłam babkę w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół 20 minut, wyjęłam foremkę z piekarnika i nożem przecięłam wzdłuż w dwóch miejscach wkładając nóż prawie do dna.
- Wsadziłam formę do piekarnika ponownie i piekłam kolejne 20 - 30 minut lub do suchego patyczka.
- Wyjęłam, przestudziłam i posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Pomnik Jerzego Waldorfa w Ciechocinku |
4 komentarze
Fajny przepis...zaraz go zrobię, tylko nie rozumiem po jakim czasie wyjąć foremkę i ponacinac wzdluz w dwoch miejscach....
OdpowiedzUsuńPiekłam babkę w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół, wyjęłam foremkę z piekarnika i nożem przecięłam wzdłuż w dwóch miejscach wkładając nóż prawie do dna.
Piekłam babkę w piekarniku......20 minut i wyjęłam z piekarnika.....tak miało być, dzięki za czujność i powodzenia w pieczeniu.
UsuńPrzypomina wypieki z mojego dzieciństwa, uwielbiam ciasto drożdżowe, chyba dzięki temu wpisowi skuszę się i przygotuję w najbliższą sobotę :)
OdpowiedzUsuńOj, koniecznie upiecz i pochwal się. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.