Obecne u mnie wydanie VI adresowane było do szerokiego kręgu czytelników zarówno na wsi, jak i w mieście.
Już wtedy stawiono zdrowe potrawy ponad wszystkie inne.
W rozdziale pierwszym znalazłam wskazówki dotyczące racjonalnego żywienia, tabele i ilości jakie można zjadać dziennie.
Jak napisała autorka bez tych, nieodzownych wiadomości żadna gospodyni domowa nie będzie umiała żywić swojej rodziny zdrowo.
Książka opowiada o daniach które spożywamy w czterech posiłkach: I śniadanie, II śniadanie, obiad i kolacja.
Podano tutaj także pełne zestawy obiadowe na każdy miesiąc roku.
To tutaj znalazłam mnóstwo ciekawych przepisów na te cztery posiłki i chętnie je wypróbuję.
W książce znalazłam zarówno łatwe np. mus owocowy i trudniejsze przepisy np. kulebiak z ryby.
Wszystkie jednak są bardzo dobrze opisane i łatwe do wypróbowania, ze składników wszędzie dostępnych.
Najbardziej urzekły mnie śniadania dla babci i wnuczki albo dziadka i wnuka.
Tutaj podane są dokładnie proporcje dla małych i dużych.
Zdjęcia są całkiem nieźle zrobione jak na 1973 rok a podane tak jak w PRL - u podawano: udekorowane plasterkami pomidora, kwiatki z rzodkiewki, majonez na sałatce.
Jednak tak jak już pisałam, książka to spora porcja przepisów do wykorzystania.
Tytuł: Smacznie i zdrowo od rana do wieczora
Autor: Jadwiga Kłossowska
Wydane przez: Wydawnictwo Spółdzielcze w Warszawie
Wydano w roku: 1988
I wydanie: 1973
stron: 220
2 komentarze
Też mam tak a książkę :)
OdpowiedzUsuńA co z niej gotowałaś?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.