Do sernika dodałam odrobinę barwnika zielonego w proszku bo po dodaniu zielonej herbaty miał jakiś mdły kolor.
Jeśli uznacie że nie trzeba dodawać to super.
Na wierzchu mojego sernika jest galaretka agrestowa a w niej zanurzyłam liofilizowane maliny, wyszło super.
Sernik na zimno z zieloną herbatą.
Składniki: tortownica 22 cm
Spód:
- 120 g herbatników pełnoziarnistych
- 30 gramów masła
- 500 g sera twarogowego półtłustego
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka proszku zielonej herbaty matcha
- 100 g ksylitolu
- 20 g żelatyny w proszku - 5 łyżeczek
- 60 ml wody
- sok i skórka otarta z 1 limonki
- odrobina barwnika spożywczego zielonego
- 1 galaretka agrestowa
- garść liofilizowanych malin
Przygotowanie spodu:
- Ciastka pokruszyłam, włożyłam do malaksera, dodałam rozpuszczone masło.
- Zmiksowałam na proszek, który wysypałam na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy.
- Ugniotłam kruszonkę w tortownicy i wstawiłam do lodówki.
- Żelatynę namoczyłam w wodzie na 10 minut aby napęczniała, potem podgrzewałam aż się rozpuściła.
- Nie gotować bo starci właściwości żelujące.
- Śmietankę podgrzałam w garnuszku, dodałam herbatę matcha, wymieszałam, zmiksowałam aby nie było grudek.
- Potem do śmietanki wlałam żelatynę i dobrze wymieszałam.
- W malakserze wymieszałam twaróg aż stał się kremowy, dodałam ksylitol i ponownie zmiksowałam.
- Dodałam też sok z limonki i skórkę limonkową, wymieszałam.
- Na koniec wlałam śmietankę z żelatyną, dodałam na czubku noża barwnika zielonego i ponownie zmiksowałam.
- Wlałam masę na spód w tortownicy i wstawiłam do lodówki do stężenia.
- Galaretkę rozpuściłam w 500 ml wrzącej wody, pozostawiłam do wystudzenia.
- Jak sernik zgęstniał wylałam na niego gęstniejącą galaretkę i rozrzuciłam liofilizowane maliny.
- Ponownie wstawiłam do lodówki do stężenia.
Smacznego.
Inspiracja.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy kościół w Kołacinku woj. łódzkie |
1 komentarze
Dziękuje bardzo.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.