Zrobicie dużą michę a potem trochę do pudełka do pracy, reszta na obiad lub dla dziecka do szkoły.
Będzie smakowała każdemu, małemu i dużemu.
Kurczak i pieczarki w pożywnej sałatce.
Składniki:
- 500 g filetów z udek kurczaka
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 75 g mix - u młodych listków
- 250 g pieczarki brązowej
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia pieczarek
- garść orzechów włoskich uprażonych
- garść kiełków rzodkwi
- 2 łyżki żurawiny
Sos:
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie sosu:
- Do słoiczka wlałam oliwę, ocet balsamiczny, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, sól i proszek suszonych pomidorów.
- Zakręciłam słoiczek i potrząsałam aż zrobiła się emulsja.
Przygotowanie sałatki:
- Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w paski, włożyłam do miski, wlałam sos ostrygowy, wymieszałam i pozostawiłam na 10 minut.
- Potem smażyłam na rozgrzanym oleju aż mięso stało się miękkie i chrupiące, zdjęłam z patelni.
- Pieczarki pokroiłam na grube plastry i podsmażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym, zdjęłam z patelni.
- Na suchej patelni uprażyłam orzechy włoskie, zdjęłam z patelni.
- Na talerzu rozłożyłam mix młodych listków, na nich kurczak, pieczarki, orzechy i żurawina.
- Całość polałam sosem, posypałam kiełkami rzodkwi, podałam od razu.
- Zimna też smakuje wybornie.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac Arnolda Stillera w Łodzi |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.