To dobry sposób dla zapracowanych którzy mimo wszystko chcą coś pysznego przygotować.
Polecam gorąco, wyglądają jak małe pączusie.
Racuchy rosyjskie.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630 lub pszennej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów:
- Maślankę wymieszałam z sodą i jajami.
- Mąkę wymieszałam z cukrem i solą.
- Połączyłam zawartość obu misek i dokładnie wymieszałam.
- W garnku rozgrzałam olej - sprawdzam czy jest dobrze rozgrzany wkładając do garnka drewniany patyczek, jeśli od razu przy patyczku są bąbelki powietrza olej gotowy.
- Łyżkę najpierw umoczyłam w gorącym tłuszczu a potem nabrałam łyżką masę i zanurzając w oleju czekałam aż masa się odklei i tak zużyłam całą masę.
- Racuchy piekłam z obu stron na złoty kolor a ogień zmniejszyłam na średni.
- Osączałam racuszki na ręczniku papierowym a po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.
- Można zajadać oczywiście gorące jak kto lubi.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Jesień w Kutnie woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.