Mają one zwartą konsystencję, są wyraziste w smaku i smakują naprawdę dobrze.
Można zrobić je w wersji z mięsem, będą inne ale równie pyszne, nam takie warzywne smakowały wybornie.
Polecam do wypróbowania.
Pulpety brokułowe.
Składniki:
- 1 średni brokuł
- 1/2 szklanki suchego ryżu basmati
- 1 duża cebula
- 100 g bułki tartej
- 100 g tartego żółtego sera
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżeczka soli kala namak
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Sos pomidorowy:
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 1/3 szklanki orzeszków ziemnych/arachidowych
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru trzcinowego
Przygotowanie pulpetów:
- Ryż zalałam 1 i 1/2 szklanki wody i gotowałam 15 minut, lekko przestudziłam.
- Cebulę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach, tak samo zrobiłam z łodyżkami brokuła.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i łodygi brokuła, 2 - 3 minuty.
- Dodałam potem starte na tarce różyczki brokuła, dusiłam 3 minuty.
- Do dużej miski włożyłam ugotowany, wystudzony ryż, podsmażoną zawartość patelni, bułkę tartą, starty ser, posiekane zioła, skrobię ziemniaczaną, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wyrobiłam masę na jednolita pastę z której uformowałam pulpety.
- Obtoczyłam je w bułce tartej.
- Pulpety smażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Przygotowanie sosu:
- Do garnka wlałam przecier pomidorowy, dodałam zioła, orzeszki ziemne, sól, cukier i pieprz i gotowałam na małym ogniu 10 minut.
- Podałam pulpety z sosem pomidorowym.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Czeka na śniadanie |
4 komentarze
Coś obecnie dla mnie, więc sobie zrobię dla urozmaicenia.
OdpowiedzUsuńOj, tak Ewcia, będą Ci smakowały.
UsuńLubimy pulpety warzywne, więc wypróbuje Twój przepis.
OdpowiedzUsuńDzisiaj na obiad robiłam pulpety z kalafiora. Też pyszne.
Pozdrawiam:)
Polecam Lusiu, dzięki za odwiedziny i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.