Taki omlet jest delikatny i przepyszny, podany z dżemem, bitą śmietaną, owocami czy innymi dodatkami smakuje wybornie, polecam.
Cesarski omlet z dodatkiem twarogu.
Składniki:
- 200 g twarogu półtłustego
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- cukier puder do posypania
- 2 łyżki namoczonych rodzynków
- galaretka winogronowa do podania
Przygotowanie omletu:
- Zalałam rodzynki gorącą wodą i odstawiłam na kilka minut.
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Twaróg przecisnęłam przez praskę.
- Do przeciśniętego twarogu dodałam żółtka, cukier trzcinowy, waniliowy, mąkę i mleko, zmiksowałam całość na gładką masę.
- Rodzynki osączyłam i dodałam do masy, wymieszałam.
- Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i powoli wymieszałam z masą twarogową.
- Na patelni rozgrzałam masło i wlałam masę twarogową.
- Smażyłam omlet na małym ogniu około 5 minut, aż się przyrumienił od spodu.
- Wtedy przewróciłam go na drugą stronę i dwoma widelcami porwałam na małe kawałki, które dosmażałam aż stały się rumiane.
- Zdjęłam kawałki omletu na talerz i posypałam obficie cukrem pudrem oraz podałam z galaretką winogronową.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Faceliowe pola w czerwcu |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.