Polecam na spotkanie z przyjaciółmi przy kieliszku wytrawnej sherry.
Pianka bardzo malinowa.
Składniki: forma 24 x 24 cm
- 250 g herbatników Petit Bourre - u mnie Blacky
- 3 i 1/2 szklanki mleka
- 1 stołowa łyżka cukru trzcinowego
- 2 budynie malinowe bez cukru
- 2 galaretki malinowe
- 250 g masła
- 1 puszka masy kajmakowej - 400 g
- płatki migdałowe do posypania wierzchu
Przygotowanie pianki:
- Formę do ciasta wyłożyłam papierem do pieczenia a na dnie ułożyłam herbatniki.
- Użyjcie kakaowych, pełnoziarnistych, czy śmietankowych, jakie lubicie, ja miałam czarne Blacky.
- Budynie malinowe rozpuściłam w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotowałam z cukrem.
- Do gotującego mleka wlałam budynie i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia.
- Gotowałam aż budyń zgęstniał.
- Do gorącego budyniu wsypałam galaretki malinowe, wymieszałam i pozostawiłam do całkowitego wystudzenia.
- Do wystudzonego budyniu z galaretką po kawałku dodawałam miękkie masło i miksowałam aż powstała pianka.
- Wylałam masę na herbatniki, wyrównałam wierzch i na masie ułożyłam kolejną warstwę herbatników.
- Na herbatniki wyłożyłam masę kajmakową, wyrównałam wierzch, posypałam płatkami migdałowymi.
- Wstawiłam blaszkę z ciastem do lodówki na kilka godzin - u mnie cała noc.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Jesień w Słodkowie woj. wielkopolskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.