Kurczak w stylu azjatyckim króluje na naszych talerzach często.
Polecam i Wam popróbować a potem cieszyć się pysznym daniem.
Kurczak po azjatycku.
Składniki:
- 500 g mięsa z uda kurczaka b/k
- 1/2 marchewki
- 1 nieduża papryka szpiczasta
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 200 g pędów bambusa - miałam z puszki
- 200 g makaronu ryżowego
- 150 g ananasa świeżego
- sól różowa himalajska
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- olej do smażenia
Przygotowanie dania:
- Mięso z kurczaka pokroiłam na kawałki, posoliłam.
- Cebulę pokroiłam w piórka, czosnek w plasterki.
- Paprykę pokroiłam w słupki, tak samo jak i marchewkę.
- Ananasa po obraniu pokroiłam w słupki a selera naciowego pokroiłam w plasterki.
- Makaron zalałam wrzącą wodą i zostawiłam pod przykryciem na 5 minut.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam marchew, cebulę, czosnek, paprykę, w kolejności jak napisałam.
- Smażyłam 3 minuty, po czym dodałam pędy bambusa, ananasa i smażyłam kolejne 3 minuty.
- Na drugiej patelni na oleju podsmażyłam kurczaka i dodałam go do warzyw, wlałam oba sosy i smażyłam jeszcze 3 minuty.
- Dodałam sól i pieprz do smaku.
- Odcedziłam makaron i podałam na talerzu z kurczakiem i warzywami.
Smacznego.
Pomysł Przemka.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa Wieża ciśnień w Ciechocinku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.