Jeśli i Ty lubisz ser pleśniowy i jajo to koniecznie wypróbuj takie kanapki.
Kanapki śniadaniowe.
Składniki:
- 4 kromki pieczywa żytniego razowego pełnoziarnistego
- 4 jaja na twardo
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebulka
- 100 g sera z niebieską pleśnią blue
- garść oliwek
- kilka listków bazylii
- pasta jaglana do posmarowania
- kiełki rzodkiewki
- sól różowa himalajska
- pieprz świeżo mielony
Przygotowanie kanapek:
- Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam, przekroiłam na połówki.
- Ser pleśniowy pokroiłam na plastry, tak samo jak i pomidora.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
- Kromki chleba posmarowałam pastą jaglaną, ułożyłam plastry pomidora, sera, piórka cebuli, jajo i oliwki, posypałam kiełkami rzodkiewki.
- Udekorowałam listkami bazylii.
- Kanapki gotowe.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kościół ewangelicko - augsburski w Poddębicach woj łódzkie |
3 komentarze
Dorotko!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kanapki. W środę kupiłam przepyszny duński ser pleśniowy. Bardzo pikantny i wczoraj z braku czasu właśnie kanapki były naszym obiadem. Od czasu do czasu bardzo lubimy takie "turystyczne obiady".
Serdecznie Cię pozdrawiam:)
Już Wam zazdroszczę tego sera. Kanapki są super.
UsuńJajecznicy nie można jeść ciągle, ja też ją lubię ale kanapki są super.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.