Jiro ma 85 lat i jest największym na świecie mistrzem sushi.
Dokument z 2011 roku pozwala nam poznać jego historię.
Jiro, jego synowie po bokach i uczniowie |
Posiłek kosztuje w niej co najmniej trzysta dolarów, a wizytę trzeba zamówić z miesięcznym wyprzedzeniem.
Jak twierdzą znawcy tematu, gra o stolik jest warta świeczki.
Niepozorna knajpka otrzymała od autorów prestiżowego przewodnika Michelina najwyższą ocenę - trzy gwiazdki.
Z kolei Jiro san nosi nieoficjalny tytuł mistrza świata i okolic w przyrządzaniu sushi.
Dokument Davida Gelba z muzyką Philipa Glassa o 85 - letnim Jiro Ono, jednym z najsłynniejszych mistrzów sushi na świecie.
Jiro Ono całkowicie poświęcił swoje życie doskonaleniu swojej profesji.
Przygotowywaniem sushi zajmuje się niemal od dziecka.
Od ponad 40 lat prowadzi słynny tokijski lokal Sukiyabashi.
Pomimo sędziwego wieku czuwa nad wszystkim, co dzieje się w restauracji.
Pracuje od świtu aż do późnej nocy, dba o niepowtarzalną atmosferę, jaka panuje w Sukiyabashi.
"Jiro śni o sushi" to opowieść o pasji, ambicji i dążeniu do doskonałości, a także o skomplikowanych stosunkach między ojcem perfekcjonistą i jego synami.
Najstarszy syn Jiro Ono jest spadkobiercą imperium sushi, ale ojciec nie kwapi się do przejścia na emeryturę lub zrzeczenia się któregokolwiek ze swoich obowiązków.
Żyjąc w cieniu sławnego ojca i będąc nieustannie krytykowanym, syn nie jest w stanie w pełni zrealizować drzemiącego w nim potencjału.
Ja osobiście nie przepadam za sushi ale chętnie popróbowałabym tego co robi Jiro, po obejrzeniu tego filmu.
Mistrz wie co robi i jak przygotować danie aby klient wyszedł zadowolony.
Zapraszam do obejrzenia filmu.
Źródło: Filmweb.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.