Jakie małe takie pyszne, mówią o nich i to jest prawda.
Pierożki wietnamskie są przepyszne a z sosem słodko - kwaśnym smakują wybornie.
Koniecznie polecam do wypróbowania.
Wietnamskie pierożki z wieprzowiną.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej T 650
- 50 g mąki ryżowej
- 50 ml wrzącej wody
- 50 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka oleju
Farsz:
- 150 g mielonej wieprzowiny z łopatki
- 3 łyżki drobnych pędów bambusa - miałam ze słoika
- 1 łyżka posiekanego pora
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka białego wina
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Do podania:
Przygotowanie ciasta:
- Mąki wsypałam do miski, wlałam wrzątek i połączyłam widelcem.
- Potem wlałam olej i zimna wodę i zagniotłam szybko elastyczne ciasto.
Przygotowanie farszu:
- Do miski włożyłam mięso, dodałam pędy bambusa, posiekany por, sos sojowy, wino i olej sezamowy, dokładnie wymieszałam.
Przygotowanie pierożków:
- Ciasto rozwałkowałam na blacie posypanym mąką na cienki placek.
- Wykrawałam szklanką koła, nakładałam farsz
- i zbierałam brzegi kółka razem tak aby powstała sakiewka.
- Koszyczki do parowania posmarowałam olejem aby pierożki się nie przyklejały i ułożyłam na nich pierożki.
- Koszyk ustawiłam na patelni z wodą i gotowałam na parze przez 15 minut.
- Podałam z sosem słodko - kwaśnym.
Smacznego.
Przepis kuchni wietnamskiej.
"Podróże małe i duże"
Ciekoty - dworek Stefana Żeromskiego woj. świętokrzyskie |
3 komentarze
Taki "parowar" mamy, więc skusimy się na te pierożki, bo wyglądają obłędnie <3
OdpowiedzUsuńWspaniałe:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.