Taka jedna, treściwa cukinia zaspokoi głód na długie godziny i pożywi organizm.
Polecam gorąco, będzie pysznie.
Cukinie nadziewane mięsem.
Składniki:
- 4 małe okrągłe cukinie
- 400 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- miąższ wydrążony z cukinii
- oliwa do skropienia wnętrz cukinii
- starty parmezan do posypania wnętrza cukinii
- ulubione kiełki do podania
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie dania:
- Cukinie umyłam i osuszyłam.
- Z każdej ścięłam kapelusz i łyżką wydrążyłam środek.
- Miąższ posiekałam, włożyłam do miski.
- Dodałam do miski mięso mielone, posiekany czosnek i szalotkę, doprawiłam solą i pieprzem i wyrobiłam na jednolitą masę.
- Środek cukinii spryskałam oliwą, posypałam startym serem i nałożyłam farsz mięsny, lekko dociskając.
- Nadziane cukinie ustawiłam w naczyniu do zapiekania, nakryłam kapeluszami i zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 45 minut, w zależności jakie duże macie cukinie.
- Podałam z kiełkami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Budynek dawnej Poczty Konnej w Kołacinie woj. łódzkie |
2 komentarze
Takich cukinii jeszcze nie widziałam.
OdpowiedzUsuńEwa, do nabycia w Lidlu, Biedronce, Tesco, poszukaj.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.