Pożywne, treściwe, smakowite, szybkie w zrobieniu, bardzo szybkie w znikaniu.
Fajne na śniadanie, a jeszcze lepsze po treningu, polecam.
Batony owsiane.
Składniki: keksówka 14 x 24
- 100 g płatków owsianych
- 100 g rozpuszczonego masła
- 100 g ulubionych bakalii
- 100 g miodu
- 100 g mąki pszennej samorosnącej - ja dałam 100 g mąki orkiszowej jasnej T 630 + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie batonów:
- Rozpuściłam masło, wlałam do miski, dodałam płatki owsiane, miód, bakalie - żurawina, rodzynki, orzechy, co tam chcecie i wymieszałam.
- Na koniec wsypałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia i sodę i ponownie dokładnie wymieszałam.
- Do keksówki włożyłam papier do pieczenia i wsypałam masę, dokładnie ugniotłam.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół.
- Po upieczeniu kroiłam gorące bo potem się nie da, będzie się kruszyć.
- Pokrojone zostawiłam do wystygnięcia.
- Potem tylko zapakowałam do pudełka i śniadanie gotowe.
Smacznego.
Przepis Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Dwór w Ostrowie woj. łódzkie |
4 komentarze
WOW! Cóż za genialny przepis! Aż chce się to zjeść! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńWcinaj, piecz, zajadaj, pozdrawiam.
UsuńOj, kusisz, a ja na diecie.
OdpowiedzUsuńAle one właśnie dietetyczne Ewo, jedz do woli.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.