Takie chlebki z patelni to szybkie i proste śniadanie, szybki i przepyszny obiad, lub jako dodatek do dań.
Polecam do wypróbowania.
Chlebki z patelni z Maroka.
Składniki: 10 sztuk
- 300 g mąki pszennej T 650
- 100 g kaszy manny
- 7 g suchych drożdży instant lub 25 g świeżych
- 250 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
Przygotowanie chlebków:
Smacznego.
Źródło.
- Do misy robota wsypałam mąkę, drożdże, kaszę mannę, sól i cukier, wymieszałam mieszadłem hakowym.
- Jeśli macie drożdże świeże rozpuście je w wodzie.
- Potem wlałam wodę i olej, wyrobiłam gładkie ciasto, jeśli klei się do rąk podsypcie mąką.
- Ciasto wyjęłam na blat i podzieliłam na 10 równych części, z każdej uformowałam kulkę, ułożyłam je na omączonym blacie i pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie każdą kulkę spłaszczyłam i nakłułam widelcem.
- Zostawiłam pod przykryciem.
- Blachę do pieczenia lub patelnię rozgrzałam i piekłam chlebki najpierw od strony z nakłuciami.
- Smażyłam po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej blasze.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Stokrotki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.