Przepis zaczerpnęłam od Ani z Jaśminowej kuchni, która mieszka na Podlasiu i w jej domu takie pyszności się zajada.
U mnie też smakowało bardzo, polecam zatem i Wam.
Łabeda.
Składniki:
- 500 g obranych ziemniaków
- mały por - biała część
- 5 niedużych pieczarek
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej - u mnie jasna orkiszowa T 630
- 125 g boczku wędzonego
- olej do smażenia
Przygotowanie łabedy:
- Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o grubszych oczkach, tak samo pieczarki, po oczyszczeniu starłam na tarce o grubych oczkach.
- Pora dokładnie umyłam i pokroiłam w kosteczkę.
- Wymieszałam pieczarki z ziemniakami, porem i mąką, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Na patelni rozgrzałam olej i wylałam całą masę.
- Jak masą się ściągnęła na patelni widelcami porozrywałam na mniejsze kawałki, podobnie jak robi się omlet cesarski.
- Smażyłam te porozrywane kawałki aż się ładnie zrumieniły.
- Boczek pokroiłam w cienki paseczki i wysmażyłam na suchej patelni.
- Na talerzu ułożyłam kawałki łabedy, posypałam wysmażonymi paseczkami boczku.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Pałac Grudzińskich w Poddębicach |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.