Książka jest skarbnicą pomysłów wszelakich na dania z Azji i z Europy, min. z Rosji.
Kilka pomysłów już wypróbowałam np. kamdicza po koreańsku i jest to znakomite danie.
Zobaczcie jaką fajną pozycję znalazłam.
Z ziemniaków można przygotować mnóstwo dań, jedne bardziej kaloryczne, inne mniej.
Jednak nie można zarzucić ziemniakom że nie pasują do wszystkiego, nawet do wypieku chlebów czy deserów np. wypieku pączków.
Z książki, którą przedstawiam wybrałam kilka pozycji które koniecznie muszę wypróbować.
Ojczyzną ziemniaka jest Ameryka Północna.
Około 14 tysięcy lat temu, miejscowa ludność rozpoczęła jego uprawę.
Świadczą o tym ślady kultury materialnej znalezione przez archeologów.
Europejczycy poznali ziemniaka dopiero w XVI wieku.
Najpierw bulwy ziemniaka dostały się do Hiszpanii a potem do Włoch, Belgii, Austrii i Francji.
Współcześnie ziemniak stanowi jedną z ważniejszych roślin rolniczych na ziemi.
Mówiąc o wysokiej wartości odżywczej ziemniaka i jego zaletach leczniczych, powinniśmy pamiętać, że wiele zależy od sposobu jego przygotowania, od prawidłowości obróbki.
Zajadajmy zatem ziemniaki na zdrowie.
Ukażą się na blogu wszystkie wykorzystane przez mnie przepisy a tymczasem zapraszam na mnogość ziemniaczanych potraw, które już na blogu są.
Tytuł: 500 potraw z ziemniaków
Autor: W.A.Bołotnikowa L.M.Wapielnik
Wydana przez: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
Rok wydania: 1984
Wydana w: Warszawa
stron: 216
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.