Skąd ta nazwa nie mam pojęcia, w książce jest mnóstwo takich zup o dziwnych nazwach.
Zupa jest pyszna, pożywna, odżywcza i idealna na chłodniejsze dni, polecam gorąco.
Selerowa zupa.
Składniki:
- 1000 - 1200 ml bulionu drobiowego
- 500 g bulwy selera
- masło do smażenia
- 2 banany
- 1 cebula
- 2 - 3 łyżki mąki
- 8 - 10 zielonych oliwek
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 100 g żółtego sera
- sól morska
- cukier trzcinowy do smaku
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie zupy:
- Selera wyszorowałam szczoteczką, starłam na tarce o grubych oczkach.
- W garnku podgrzałam masło i podsmażyłam na nim selera, potem wlałam bulion i gotowałam 10 minut.
- Cebulę posiekałam i podsmażyłam na maśle, dodałam mąkę i zasmażyłam, wlałam do zupy.
- Banany obrałam, pokroiłam w plasterki i włożyłam do zupy, dodałam oliwki, wlałam wino a na koniec wsypałam starty ser żółty, doprawiłam do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny, gotowałam chwilę aż ser się roztopił.
Smacznego.
Przepis z książki D i H Dębskich "Zupy świata".
"Podróże małe i duże"
Śnieżnik lśniący |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.