Jest to przepis kuchni Ekwadoru, choć książka prawi o Hiszpanii, zachęcam także do lektury pozycji.
Sos do wołowiny jest niesamowity, pasuje idealnie do mięsa, polecam gorąco.
Wołowina natomiast jest soczysta i krucha, idealna do tak wykwintnego dania.
Wołowina po ekwadorsku.
Składniki: 6 porcji
- 1300 g wołowiny
- 1 duża cebula
- 6 łyżek oleju
- 16 łyżek bulionu drobiowego
- 16 łyżek białego wytrawnego wina
- 16 łyżek śmietany
- 2 brzoskwinie
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 2 duże pomidory
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta cukru trzcinowego do smaku
- ryż do podania
Przygotowanie wołowiny:
- Wołowinę umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
- Cebulę drobno posiekałam.
- Brzoskwinie, jabłka, gruszki i pomidory obrałam ze skórki i drobno pokroiłam.
- Na patelni podgrzałam 4 łyżki oleju i podsmażyłam cebulę.
- Cebulę łyżką cedzakową wyjęłam z oleju do garnka a na patelnię wrzuciłam wołowinę i szybko podsmażyłam.
- Zdjęłam mięso z patelni, włożyłam do garnka z cebulą, zalałam winem i bulionem, przyprawiłam solą i pieprzem, przykryłam garnek i zagotowałam.
- Dusiłam na małym ogniu przez około 2 godziny aż mięso zmiękło.
- W rondlu rozgrzałam pozostały olej i podsmażyłam owoce, pomidory i cukier.
- Gotowałam 5 minut stale mieszając.
- Potem zmiksowałam owoce na gładki sos, doprawiłam do smaku, dodałam śmietanę i jeszcze lekko podgrzałam.
- Nie gotować.
- Podałam wołowinę z ryżem i sosem owocowym.
Smacznego.
Przepis z książki Victorii Twead "U mnie zawsze świeci słońce"
"Podróże małe i duże"
Willa Reinholda Richtera w Łodzi |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.