Jest to danie z serii: nie wygląda a smakuje.
Dania z bakłażanem taki mają wygląd, brunatnoszary.
Za to smakują wybornie i polecam gorąco.
Jogurtowe warzywa.
Składniki:
- 1 średni bakłażan
- 1 nieduża cukinia
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 niedużego brokuła
- 1 pęczek szparagów - ok. 500 g
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki suszonego estragonu
- 3 łyżeczki kolendry
- sól różowa himalajska
- pieprz świeżo mielony
- olej do smażenia
Przygotowanie dania:
- Bakłażana przekroiłam wzdłuż na połówki, potem każdą połówkę ponownie wzdłuż na pół a potem w plastry.
- Szparagi przełamałam, odłożyłam zdrewniałe końcówki a resztę pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju.
- Cukinię pokroiłam w półplasterki, brokuła podzieliłam na mniejsze kawałki.
- Czosnek obrałam i posiekałam.
- Do zeszklonej cebuli dodałam czosnek a potem cukinię, bakłażana i smażyłam aż zmiękły, dodałam brokuła i szparagi, gotowałam 5 minut.
- Na koniec wlałam pomidory i dusiłam 2 - 3 minuty.
- Teraz zdjęłam patelnię z ognia, wlałam jogurt, wymieszałam, dodałam estragon i utłuczoną kolendrę i podgrzałam.
- Gotowałam 2 - 3 minuty, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Podałam z chlebkiem marokańskim.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Stokrotki |
4 komentarze
Sama pieklaś chleb ek? ;)
OdpowiedzUsuńTak sama, to zwykłe proziaki pieczone na patelni grillowej.
Usuńhttps://www.mojemaleczarowanie.pl/2019/04/proziaki.html
Dziękuję ;)
Usuńzdrowo i pysznie:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.