Robi się je bardzo szybko, nie potrzeba specjalnych umiejętności, mieszamy, kręcimy, kroimy a po niedługim czasie zajadamy.
Cisto idealne na przyjęcia, uroczystości, spotkania z przyjaciółmi, znika szybko.
Ciasto z kremem i owocami bez pieczenia.
Składniki: 24 x 28 cm
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru lub ksylitolu
Dodatkowo:
- około 300 g herbatników blacky
- 1 banan
- 1 plantan bardzo dojrzały
- 1/2 mango
- sok z cytryny
- 400 g masy kajmakowej
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie kremu:
- Schłodzoną śmietanę ubiłam z ksylitolem na sztywno, dodałam mascarpone i miksowałam aż krem stał się lśniący i gładki.
Przygotowanie ciasta:
- Banana i plantana obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki, mango obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Owoce skropiłam sokiem z cytryny.
- Dno foremki wyłożyłam folią aluminiową i ułożyłam na niej herbatniki.
- Na herbatnikach rozsmarowałam połowę kremu, na nim ułożyłam pokrojone owoce.
- Na owocach rozsmarowałam resztę kremu.
- Krem przykryłam herbatnikami i rozsmarowałam na nich masę kajmakową.
- Czekoladę posiekałam i posypałam nią wierzch ciasta.
- Wstawiłam na minimum 2 godziny do lodówki.
- Potem pokroiłam i zajadaliśmy.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Ewangelicki kościół w Turku wg projektu Henryka Marconiego |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.