Pakujemy do pudełka, zabieramy do pracy, szkoły, na uczelnię a w odpowiedniej chwili wyciągamy i zajadamy aby odżywić nasz organizm.
Ryżowa sałatka z orzechami.
Składniki: 4 porcje
- 1 i 1/2 szklanki suchego ryżu
- 2 jabłka
- 1 cebula dymka
- garść rodzynków
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- sól różowa himalajska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
Przygotowanie sałatki:
- Ryż ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
- Miód rozpuściłam w 1/2 szklanki wody, zalałam rodzynki.
- Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w kostkę, skropiłam łyżeczką soku z cytryny.
- Posiekałam dymkę i czosnek.
- Ryż przełożyłam do salaterki, dodałam jabłka, cebulę, czosnek, osączone rodzynki i połówki orzechów.
- Oliwę podgrzałam, dodałam curry i kurkumę, mieszając podgrzewałam 30 sekund.
- Zdjęłam z ognia i dodałam sól, pieprz i resztę soku z cytryny.
- Polałam sosem sałatkę, wymieszałam, wstawiłam na godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Szydłowcu woj. mazowieckie |
1 komentarze
Polecam Agnieszko.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.