Nie miałam ochoty na samą fasolę, musiałam coś kombinować i tak oto powstał pyszny placek pomidorowo - fasolowy.
Idealne danie na obiad nawet dla 4 osób bo jest pożywny i bardzo sycący.
Polecam jako danie obiadowe.
Placek na obiad.
Składniki: 4 porcje
- 2 puszki fasoli białe pieczonej w sosie pomidorowym 2 x 420 g
- 2 duże jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g ulubionej kiełbasy
- 1 czerwona dymka ze szczypiorem
- olej do smażenia
Przygotowanie placka:
- Jedną puszkę osączyłam na sicie, sos wlałam do misy malaksera, fasolę odstawiłam, drugą puszkę wlałam całą, dodałam jaja i zmiksowałam na gładką masę.
- Dodałam teraz mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksowałam.
- Ciasto jest dość gęste.
- Pokroiłam w kostkę dymkę wraz ze szczypiorem oraz kiełbasę.
- Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i wylałam na nią ciasto, wyrównałam wierzch.
- Smażyłam chwilę aż brzegi się ścięły i posypałam placek osączoną fasolą, szczypiorem, dymką i kiełbasą.
- Nakryłam patelnię pokrywką i gotowałam na małym ogniu przez około 20 minut aż środek placka się ściął.
- Posypałam szczypiorkiem i zajadamy.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Złoć żółta |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.