Uznałam że idealnie nada się na pizzerinki i to był trafny wybór, spisała się tutaj idealnie.
Takie małe pizze to fajny sposób na obiad czy kolację, polecam gorąco.
Pizza inaczej.
Składniki: 4 pizzerinki
Ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 8 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka drożdży
- 130 g wody
Nadzienie:
- 4 pieczarki
- trochę oliwy do posmarowania
- 4 gałązki oregano
- 4 plastry szynki prosciuto
- 1 kulka sera burrata
Przygotowanie ciasta:
- Do misy robota włożyłam wszystkie składniki, drożdże wkruszyłam i wyrobiłam elastyczne ciasto.
- Ciasto włożyłam do miski spryskanej oliwą i odstawiłam do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Po tym czasie wyjęłam ciasto na blat, podzieliłam na 4 części i z każdej uformowałam małą pizzę.
- Ułożyłam pizze na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdy kawałek ciasta posmarowałam oliwą, ułożyłam na nim szynkę, pokrojone w plastry pieczarki, ułożyłam kawałki sera i gałązki oregano.
- Piekłam pizzerinki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy kościół św. Józefa w Łodzi |
2 komentarze
Nigdy nie robiłam takich pizzerinek.
OdpowiedzUsuńClaudio, czas to nadrobić, idealne na obiad do pracy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.